北京航空航天大学许骏教授到我实验室进行学术交流

10月24日上午,重点实验室邀请北京航空航天大学许骏教授到访宁波大学机械学院进行学术交流,报告题目为Mechanical Integrity Behavior of Lithium-ion Batteries in Electric Vehicles。报告在绣山工程楼208会议室举行,杜建科教授主持会议,学院相关研究方向老师、研究生参加了本次报告。

在报告中,许骏教授介绍到锂电池安全性的研究对于将来电动车辆的应用至关重要,实际生活中车辆的碰撞、随机振动、外物的渗透等原因会导致电池正负极短路而造成火灾、爆炸等严重的后果。课题组从结构和材料的特征进行分析,实验发现了SOH效应,发现已经使用过的旧电池比新电池升温更快;利用DMA测试了材料的玻璃化转变温度;研究还发现正负极材料具有不同的各向异性;研究了电池壳的力学行为,最后,介绍了对锂电池进行的针刺实验和压缩实验。

近年来对锂电池的研究很多,应用很广,一直是研究的热点。许教授语言精准,思维灵活敏捷,善于探索创新,让现场师生收益匪浅。师生们积极提问,许骏教授与大家进行了热烈的讨论。

BRIEF INTRODUCTION

Dr. Jun Xu graduated from Tsinghua University as a Ph.D. in 2011 majoring in Automotive Engineering and obtained his second Ph.D. degree from Columbia University in 2014 majoring in Engineering Mechanics. Dr. Xu then joined Beihang University in 2014 and served as Professor in the Department of Automotive Engineering and Director of Advanced Vehicle Research Center (AVRC). Dr. Xu was the awardee of “Global Youth Expert Recruitment Plan”, China, “Young Elite Support Scholarship”, National Society of Science and Technology, “Outstanding Young Investigator in Impact Dynamics”, Chinese Society of Mechanics, ASME Travel Grant and APEC Science Prize Nomination. He has authored/co-authored more than 70 peer-reviewed journal papers and conference papers with total citations over 690 times with H-index 14. Now, he is the member of ASME Fracture and Failure Mechanics Committee. Dr Xu’s research focuses including mechanical integrity of materials/structures under dynamic loading, lightweight material design and stress wave propagation behavior.

上一条:波兰华沙董布罗夫斯基军队技术学院Domanski教授到我实验室进行学术交流 下一条:中国工程物理研究院流体物理研究所胡建波研究员到访我实验室进行学术交流